Film "Prljavi ples" ove godine slavi svoj 30. rođendan. Scenaristica filma Eleanor Bergstein tom prigodom progovorila je o važnoj poruci filma koja je uglavnom ostaje neprimijećena

"Prljavi ples" ljudi uglavnom doživljavaju kao sladunjavi romantični film bez dubljeg značenja. Upravo zato mnogi će se iznenaditi kada shvate da u sebi nosi važnu poruku zbog koje ga se lako može svrstati u kategoriju feminističkog filma.

S tim se slaže i scenaristica filma Eleanor Bergstein koja je danas ponosna na činjenicu da je ključni pokretač radnje "Prljavog plesa" – ilegalni pobačaj.Radnja filma smještena je u 1963. godinu. Obitelj Houseman odlazi na odmor u jedno ljetovalište. Frances Baby Houseman (Jennifer Grey) tamo se upoznaje s plesačicama i plesačima zaduženima za animiranje gostiju. Kada plesačica Penny (Cynthia Rhodes) zbog neočekivane trudnoće odluči otići na pobačaj kako ne bi izgubila posao, Baby ju zamjenjuje i s njezinim partnerom Johnnyjem (Patrick Swayze) uči koreografiju koju moraju izvesti na jednom nastupu. Penny naposljetku završava u rukama nestručnog muškarca koji izvodi pobačaj u nehigijenskim uvjetima zbog čega njezin život dolazi u opasnost, ali spašava je dr. Houseman (Jerry Orbach).


Okosnica naoko bezazlenog romantičnog filma zapravo je iskrena priča stvarnosti ilegalnih pobačaja, a odluka Eleanor Bergstein da ne ukloni spomenute scene pretvorila je film u još jedan podsjetnik na to koliko je važno ženama osigurati mogućnost prekida trudnoće u sigurnim uvjetima.

"Netom prije početka prikazivanja jedan nacionalni sponzor vidio je film i tražio da se pobačaj izbaci iz njega. Film je već bio gotov, a studio me tražio da napravim tu promjenu. Nisam to mogla napraviti jer ako nema pobačaja u filmu, onda Baby nema razloga za učenje plesa i zaljubljivanje u Johnnyja pa se cijela priča raspada. Neki su komentirali kako je priča o pobačaju malo smiješna jer je tada bila 1987. godina i na snazi je bila odluka 'Roe v. Wade', ali ja bih na to odgovorila da 1963. to nije bila smiješna priča. Naravno, sada znamo da 'Roe v. Wade' visi o niti, kazala je Eleanor za Huffington Post.

Odluka koju spominje donio je 1973. godine američki Vrhovni sud i njome je legaliziran pobačaj u SAD-u, a žene su dobile pravo na pobačaj u sigurnim uvjetima koji štite njezino zdravlje. Politički analitičari procjenjuju da će zbog snažnih konzervativnih utjecaja u svojim redovima Donald Trump uskoro inicirati ukidanje te važne odluke.

Bergstein je istraživala filmove koji se bave pobačajima i ustanovila da rijetko koji završava prekidom neželjene trudnoće.

Ispostavilo se da su radikalni feministički filmovi o neželjenim trudnoćama završili odlukom žene da zadrži dijete. U posljednjih 30 godina nije bilo legalnih pobačaja na filmu. Nitko nije bio više iznenađen zbog toga nego ja. Mi smo ga stavili u svoj film i tako otvorili vrata, zaključila je.

(zadovoljna)

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori