Ako na sredini ciklusa primetite neobično krvarenje, posetite specijalistu kako biste isključili miome i infekcije, ali ako vam je menstruacija poranila dva dana, ne brinite - to ne znači ništa

Menstrualni ciklus je zapravo mesečni podsetnik da sve funkcioniše kako treba kod žena. Ali, ženski ciklus krvarenja može da otkrije i kada nešto nije u redu.

Ovih 5 promena menstruacije mogu da otkriju vaše zdravstveno stanje, a evo i kako.

1. Izostanak menstruacije

Vaš mozak odlaže ovulaciju dok se vaše zdravlje ne vrati u normalu. Vremenom menstrualnog ciklusa upravljahipotalamus, regulatorni centar u mozgu, koji jajnicima govori šta treba da rade, a veoma je osetljiv na različite faktore, poput nedostatka sna, stresa, bolesti, poremećaja hormona, ekstremnog vežbanja, visoke ili niske temperature. Kada se zdravlje vrati u normalu, sa ciklusom bi trebalo da se dogodi isto - prenosi Hafington post.

Šta raditi: Ako izostanu dve menstruacije, a nije u pitanju trudnoća, posetite ginekologa, kako biste saznali pravi uzrok.

2. Mrlje krvi

Neuobičajeno krvarenje koje se javlja sredinom ciklusa, bez PMS-a, često je uopšte nije povezano sa menstruacijom.

Šta raditi: Obratite se ginekologu. Uzrok može biti potpuno bezazlen, ali treba isključiti i polipe, miome i infekcije.

3. Jaki grčevi

Jaki grčevi koji ne prolaze ni uz analgetik mogu biti znak endometrioze, koja ako se ne leči, može negativno uticati na vašu plodnost. Endometrioza se može lečiti ako se otkrije rano, zato nemojte odlagati posetu ginekologu.

Šta raditi: Naglasite lekaru da su menstruacije bolnije nego ranije, kako bi specijalista isključio potencijalne opasne uzroke.

4. Iznenadna menstruacija

Dobili ste menstruaciju kada nije trebalo, nije bilo uobičajenih simptoma? Ovo je najčešće znak izostanka ovulacije. Ako imate neredovne cikluse i problem sa viškom kilograma, postoji šansa da ste u stanju pred dijabetes.

Šta raditi: Za ove pacijentkinje ključno je da drže težinu pod kontrolom, naročito ako žele da zatrudne.

5. Menstruacija vam je poranila dva dana

Ovo ne znači apsolutno ništa. Neke žene, naročito one koje pokušavaju da ostanu trudne, jako su osetljive i na najmanje promene u ciklusu. Vrlo malo žena ima ovulaciju svakog meseca u isto vreme, čak i ako njihov ciklus skoro uvek traje 28 dana, stoga nema razloga za brigu.

kurir

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori