Primenom antibiotika može doći do narušavanja ravnoteže u crevnoj flori, evo kako da rešite taj problem.

Antibiotici uništavaju bakterije, ali se često na njihovm udaru nađu i one "dobre" bakterije, čime se poremeti ravnoteža u crevnoj flori. Kombinacija primene antibiotika, uzimanja prerađene, slatke hrane i stresa, može još više ugroziti zdravu ravnotežu u našim crevima.

U našim crevima u proseku živi oko 400 vrsta bakterija. Kada se poremeti ravnoteža u crevnoj flori, razmnože se štetni organizmi poput gljivica, parazita, Ešerihije koli i sličnih štetnih bakterija. Tada može doći do kandidijaze, alergija, sindroma hroničnog umora, pojave ekcema... Zbog toga je veoma važno da se održi optimalan broj korisnih bakterija u crevima.

Evo kako da obnovite ravnotežu crevne flore nakon terapije antibioticima.

Najpre je potrebno da zdravom ishranomodržite broj korisnih bakterija. To ćete postići tako što će vam ishrana biti bogata prebioticima, nesvarljivim vlaknima koji podržavaju razvoj zdravih bakterija. Preporučuje se da jedete dosta sirovog povrća i voća.

Izbegavajte prerađene šećere koji pogoduju razvoju gljivica i štetnih bakterija. Ne preporučuju se ni zaslađeni voćni sokovi ni previše slatko voće.

Zdravom sistemu za varenje su neophodni i probiotici, odnosno korisne bakterije. Naime, one regulišu pH ravnotežu u crevnoj flori i bore se protiv patoloških bakterija. Zbog toga se preporučuje da jedete kefir, jogurt, ukiseljeno povrće, kombuhu...

Izvor: healthyandnaturalworld

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori