Pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost najvažnije su za dobar imunitet. Pojačajte unos namirnica koje štite od različitih virusa i bakterija: mahunarki, oraha, nemasne junetine i svinjetine

KO već do sada niste preležali prehladu, znači da vaš imunitet i dalje dobro radi. Odbrambeni sistem je stalno aktivan, ali u narednim mesecima potrebno je da bude još jači da bi se odbranio od virusa i bakterija koji najviše napadaju u jesenjem i zimskom periodu. Čak i ako planirate da se vakcinišete protiv gripa, neophodno je da imunitet i prirodno ojačate da bi štit od bolesti bio još čvršći.

Ne preskačite doručak

Doručak je obavezan, kako biste se snabdeli potrebnom energijom i snagom za ceo dan. Preskakanje doručka, s vremenom, utiče na slabljenje organizma, samim tim i na opadanje imuniteta.

Lična higijena

Redovno pranje ruku, kao i potpuno održavanje higijene, smanjuje opasnost od virusa i prehlada. Osim toga, preporučuje se redovan boravak na svežem vazduhu kao i redovno provetravanje prostorija u kojima se boravi.

Voće i povrće

Uzimanjem voća i povrća organizam se snabdeva dovoljnom količinom vitamina i minerala kojim se prirodno jača imunitet. Borovnice su možda i najjači antioksidans među voćem. Dovoljno je, recimo, da dodate ove moćne bobice u jutarnje žitarice.

Probiotici

Imuni sistem je jači ukoliko u crevima ima više korisnih bakterija, tj. probiotika. Oni stvaraju mlečnu kiselinu i tako sprečavaju dospevanje uzročnika bolesti u telo. Ima ih i u miso pasti, kao i u prirodno fermentisanoj turšiji i kiselom kupusu. Preporučuje se svakodnevno uzimanje probiotskog jogurta.

Matični mleč

Hrana pčelinje matice, koja se u ponudi nalazi u vidu ampula ili u kombinaciji s medom, polenom i vitaminima, preporučuje se za jačanje nerava, ali i imuniteta. Ako je moguće, odlučite se za med iz organske proizvodnje.

Đumbir

Svež, ili kao preparat, ovaj koren dokazano pomaže kod smetnji u varenju, nadutosti stomaka, mučnine, morske bolesti, vrtoglavice i prevenciji prehlade. U malim količinama (pola kašičice umešane u jelo pred kraj kuvanja) đumbir je lekovit za sve osobe.

Ehinacea

Ekstrakti ove biljke efikasni su kod oslabljene otpornosti organizma. Ehinacea neće sprečiti da se prehladite, ali će značajno ubrzati ozdravljenje.

Vitamin D

Nedavne studije su pokazale povezanost niskog nivoa vitamina D sa povećanim rizikom od infekcije disajnih puteva. Vitamin D pomaže imunološkim ćelijama da proizvode antitela. Dnevno bi trebalo uzimati od 800 do 1.000 jedinica.

Naspavajte se

Umor i neispavanost mogu da oslabe imuni sistem i da povećaju osetljivost na bolesti. Nekoliko istraživanja potvrdilo je vezu između količine sna i imunog sistema. U većini slučajeva, oko sedam do devet sati sna je korisno za imuni sistem.

Prošetajte se

Vežbanje je odličan način za ojačavanje organizma, ali nema svako vremena da provede dva sata u teretani. Ipak, brza šetnja od 10 minuta dnevno ili umerena od 20 do 30 minuta, dovoljna je za ojačavanje organizma. Šetnja omogućava da bela krvna zrnca i antitela brže cirkulišu kroz organizam. Takođe, vežbanjem se aktivira oslobađanje određenih hormona koji upozoravaju imuni sistem na bolesti.

Jedite proteine

Proteinske namirnice odlične su za podizanje imuniteta. Pored toga, antitela koja se bore protiv bolesti u telu takođe su od proteina. Pokušajte da u ishranu uključite ove namirnice jer one štite od različitih štetnih bakterija i virusa - grašak, pasulj, boraniju, plodove mora, soju, manje masnu svinjetinu i junetinu, orahe...

Smanjite unos šećera

Prerađeni ugljeni hidrati i šećeri hrane loše bakterije u crevima i doprinose upalama. Zato smanjite unos testenine, hleba, kolača i sokova.

novosti

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori