Lekari kažu da je izmišljanje normalno do treće godine, ali ako se ponavlja do polaska u školu, vreme ja da krenete u rešavanje problema.

Hajde da se ne lažemo, deca često lažu. Nisu sva podjednako vešta u tome, za mnoge su neistine samo faza, a što pre uočite i priznate da vaši mezimci nisu uvek iskreni, biće bolje i po njih i po vas. Lekari kažu da je izmišljanje normalno do treće godine, ali ako se laganje ponavlja do polaska u školu, vreme ja da stavite prst na čelo i krenete u rešavanje problema. U protivnom, neretko se dešava da dete nastavi sa tom navikom i kada odraste, što znači da je nesigurnost postala njegova karakterna osobina. Jer, kažu stručnjaci, obmanom drugih zapravo bežimo od sebe. Ako na vreme obratite pažnju na verbalnu i neverbalnu komunikaciju mališana, možete da sprečite loše navike i događaje - agresivno ponašanje, uzimanje novca za izmišljene potrebe, bežanje sa časova, zataškavanje ocena i loših dela...

Psiholozi savetuju da ih, dok su još mali, pratite i nikako ne odmahnete rukom kada od vas skrivaju pogled, zatvore se u sobu, usiljeno kašlju, češkaju se po glavi i grebu dok pričaju ili nervozno reaguju na sve što ih pitate. Takvi gestovi odaju da nešto od starijih. Kada ih zateknete u tom pokušaju, ne grdite ih i ne kažnjavate, jer to može da stvori kontraefekat. Dete počinje još više da laže i udaljava se od vas. Umesto toga, priđete nežno, sa osmehom i toplim rečima, kako bi shvatilo da nema razloga da obmanjuje.

Stručnjaci upozoravaju roditelje da razmislite i o sebi, jer ako deca nešto zataškavaju, možda nemaju poverenja u odrasle, sigurni su da ih oni ne razumeju i ne podržavaju. Pre kažnjavanja mališana, preispitate sebe. Možda previše očekujete od deteta, pa iz straha da vas ne razočara, ono pokušava da se "preruši" u boljeg i pametnijeg. Ako ste pred njim lagali supružnika ili prijatelja, usvojiće taj obrazac kao normalan. Islednički stav takođe loše utiče na najmlađe, pa je preporuka stručnjaka da razgovarate otvoreno i smireno, kao roditelj i kao drug.

BUJNA MAŠTA MOŽE SVAŠTA

Mališani često lažu da bi impresionirali druge, što može da bude veoma simpatično, ako to čine do polaska u školu. Psiholozi to pripisuju bujnoj mašti, jer ne može svako dete tako dobro da "glumi". Roditelji su neretko slabi na umiljavanje klinaca i "slatko laganje" koje je svakako vid manipulacije, pokušaj da se izbegne kazna ili dobije nešto što žele. Mame i tate bi to trebalo da prepoznaju i na fin način ih uvere da je bolje da govore istinu, koliko god ona izgledala strašno.

Novosti

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori