Životna priča srpske glumice Gizele Vuković jedna je od najpotresnijih na domaćoj javnoj sceni, i dokaz koliko život može biti surov i nepredavden, te koliko je sudbina prevrtljiva i čudna.

Gizela je bila velika zvezda u Jugoslaviji, a u svojoj karijeri može da se pohvali sa preko 40 snimljenih ostvarenja... Naš narod je pamti najpre kao tetka Linu u kultnoj seriji "Salaš u malom ritu", ali je glumila i u kultnim filmovimapoput "Radopolje", "Tigar", "Uniforme"... Ova Vojvođanka igrala je i na daskama koje život znače u Narodnom pozorištu u Subotici, odakle je rodom.

"Zašto sam se odlučila za glumu? Neki đavo u meni, u mojoj krvi. Od detinjstva sam bila glumica, nestašna, živahna. U trenu sam se svugde stvorila. I, znate, kad bih ponovo birala životni poziv, nema sumnje da bi to opet bila gluma", pričala je Gizela svojevremeno...

I dok je glumici karijeri cvetala, na ljubavnom planu nisu joj uvek cvetale ruže... U prvom braku sa čovekom koji nije bio poznat javnosti dobila je ćerku Milicu, a priznala je jednom prilikom da je imala ljubav svog života - Josipa Bajića.

"Za njega nažalost nisam mogla da se udam. Bilo je raznih prepreka. Ali znam da me je puno voleo, a i ja, bogami, njega", govorila je.

Gizela se ipak udala i drugi put i to za čuvenog pevača Zvonka Bogdana; par se upoznao dok je on još uvek bio glumac u subotičkom pozorištu. Zbog nje se Zvonko preselio i u Beograd, a u braku su ostali šest godina, no Gizela ga nije pamtila po dobru.

"Drugi muž bio mi je Zvonko Bogdan, ali o braku s njim ne želim da pričam. Razišli smo se davno i šta tu više ima da se kaže. Ne želim da ga se sećam. Odavno nisam u kontaktu s njim. Ne zanima me uopšte. Meni on nikada nije ništa značio. On je taj koji se zakačio za mene. Balavac je bio. Od njega mi ništa ne treba", oštra je bila ona.

Zla sreća počela je da prati ovu talentovanu ženu - u jednom trenutku izgubila je sve što je imala, sa ćerkom Milicom i autističnim unukom Brankom ostavši na ulici. Od 2002. godine pa sve do smrti - 2015. živela je u mračnoj sobi samačkog hotela u Beogradu. Njena penzija jedva je pokrivala stanarinu, a dugovi su se gomilali iz dana u dan, uprkos malobrojnoj pomoći ljudi koji je ipak nisu zaboravili.

Gizela Vuković pred kraj života
GIZELA VUKOVIĆ PRED KRAJ ŽIVOTAFOTO: YOUTUBE

"Ne znam koga nisam pitala za pomoć. Međutim, svi su me zaboravili. U susret su mi izašli samo ministar kulture Dragan Kojadinović i moj kolega Voja Brajović. Od njih sam dobila ukupno 350.000 dinara, i to je sve... A nekada sam bila zvezda subotičkog Narodnog pozorišta. Igrala sam sve od Koštane, do Hasanaginice i Čehovljeve Sonje... Igrala, pevala... Bila sam lepa i omiljena. Jedino što mi preostaje je da se nadam da će biti bolje za godinu, dve. Toliko verujem da mi je ostalo do kraja života", rekla je glumica 2013, dve godine pred smrt, u intervjuu za "Alo".

Inače, ona je svojevremo otkrila i kako je došlo do toga da izgubi krov nad glavom, te da zajedno sa ćerkom i unukom preživljava na rubu egzistencije.

"Kad sam iz Subotice krenula u Beograd, otac Toma i mama Viktorija prodali su moj deo zemlje i dali mi da kupim sebi stan u gradu. I jesam, u Nemanjinoj broj 3. Stanarsko pravo prenela sam na ćerku, a onda su stigle nesrećne devedesete. Njena agencija je počelada gomila dugove. Neki ljudi, valjda zelenaši, izbacili su nas na ulicu. Onda smo često menjali podstanarske sobe, slagali dugove jedan na drugi... U tim neprekidnim seljakanjima izgubila sam sve fotografije. Nemam nijednu staru sliku, nijednu. Ne znam ni gdje mi je ostala Arena", pričala je kroz suze Gizela, koja je umrla boreći se do poslednjeg daha za srećniju sudbinu svoje ćerke i unuka.

Nadala se do poslednjeg dana, ali je nažalost tu nadu odnela u grob...

(zena)

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori